Активісти Союзу споживачів України перевірили якість фасованого цементу: порушення – у кожній упаковці!

Прес-служба Союзу споживачів України - Союзом споживачів України протягом грудня 2013 р. – січня 2014 р. проведено черговий рейд, метою якого було перевірка якості фасованого цементу, що знаходиться у роздрібному продажу на споживчому ринку нашої країни.
Дослідженням було охоплено територію декількох регіонів, зокрема Київську, Волинську та Дніпропетровську області, а також АР Крим. Така вибірка надала можливість дослідити ситуацію взагалі по країні.
На випробування до лабораторії Союзом споживачів направлено 18 зразків фасованого цементу, більшість яких придбаних у роздрібній торгівлі, а три зразка отримані від одного із столичних забудовників прямо з його будівельного майданчика.
Нажаль, за своїми фізико-механічними властивостями жоден із зразків не відповідав вимогам ДСТУ Б.В.2.7-46:2010 (Будівельні матеріали. Цементи загально будівельного призначення. Технічні умови) та зазначеній на упаковці марці цементу. Шість зразків цементу не подолали, навіть, мінімальні вимоги згаданого ДСТУ до міцності, що свідчить про фальсифікацію продукції. Тринадцять зразків мали відхилення по масі більше ніж передбачено ДСТУ Б.В.2.7-112-2002.
Виявлені масові порушення законодавства про захист прав споживачів в частині відсутності у точці продажу документів, що підтверджували б якість продукції. Так, з 15 точок продажу сертифікат відповідності надано було лише в двох, а передбачений ДСТУ Б.В.2.7-112-2002 (п.7.13) «Документ про якість», яким має супроводжуватися кожна партія цементу, був наданий тільки в одному місці продажу.
Серед найпоширеніших порушень активісти Союзу споживачів України визначили наступні: відсутність документів про якість продукції, невідповідність вимогам ДСТУ умовного позначення цементу, місця й форми його нанесення та фактичних якісних характеристик цементу, відсутність інформації про виробника цементу та фірм-відвантажувальних центрів. Сукупність цих фактів свідчить про сумнівне походження та неприйнятну якість продукції, яка вільно реалізується на споживчому ринку країни та використовується у будівництві.
Як констатують фахівці, за зовнішнім виглядом фальсифікований цемент (як суміш сірого кольору) вкрай складно відрізнити від справжнього, заводського. Цим і користуються шахраї. Втім, експерти все ж таки радять уважно розглядати упаковку, на якій повинно бути зазначено: назва і адреса виробника насипного цементу та фірми - пакувальника, повна назва марки цементу з урахуванням його типу і складу, ДСТУ яким регламентується виробництво цементу (на сьогодні це ДСТУ Б В.2.7-46:2010 та ДСТУ Б В.2.7-112-2002), умови та строк зберігання.

Прес-служба Союзу споживачів України
http://consumerunion.com.ua/ua/novini/2324.htm

http://ukrinterstandard.com/ru/news_all/news_all_potreb_news/1587.htm

http://standardacademy.org/ru/news_all/news_all_potreb_news/1525.htm