Союз споживачів України попереджає: - Плануєте будуватися? Спершу знайдіть якісний цемент


Союз споживачів України попереджає: - Плануєте будуватися? Спершу знайдіть якісний цемент!

IMAG0475Починаючи з 2010 року ВГО «Союз споживачів України» проводить роботу по виявленню у роздрібній торгівлі неякісного та контрафактного фасованого цементу. За цей час, по факту виявлених порушень, організація неодноразово зверталася до профільних центральних органів виконавчої влади, зокрема Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів, Антимонопольного комітету України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та правоохоронних органів нашої країни.
На превеликий жаль, з різноманітних причин заходи, які вживалися державними органами, здебільшого не були ефективними і фактично, через відсутність дієвого механізму контролю з боку держави, споживчий ринок країни продовжує наповнюватися неякісним цементом.
Стабільний попит на цемент та високі відпускні ціни на нього у офіційного виробника, зробили цей сегмент ринку будівельних матеріалів досить привабливим для шахраїв. Протягом останніх двох-трьох років підробка цементу набула промислового масштабу, причому весь цей обсяг реалізується саме у вигляді фасованого цементу для кінцевого споживача і займає близько 50% цього сегменту ринку.
Окрім цього, ринок фасованого цементу затребуваний серед забудовників, адже переважна більшість компаній, які займаються будівництвом житла для пересічних громадян, використовують саме фасований цемент через зручність його транспортування та використання на будівельних майданчиках.
У гонитві за прибутковістю будівельні та торговельні організації намагаються закупити цемент дешевше ринкової ціни. Зробити це вдається тільки через недобросовісних дилерів і постачальників. Страждає, звичайно, від їх корисливості кінцевий споживач.
Чергове дослідження тривало протягом грудня 2013 р. – лютого 2014 р. і охопило територію декількох регіонів, зокрема Київську, Волинську та Дніпропетровську області, а також АР Крим, щоб зробити вибірку, яка б надала можливість дослідити ситуацію взагалі по країні. Цемент купувався в різноманітних місцях, від крупних мережевих будівельних супермаркетів до місць стихійної торгівлі. Окрім цього, п'ять зразків цементу було отримано від одного із столичних забудовників, керівництво якого забажало дізнатися, а з якого цементу вони будують житло для киян?
Загалом до лабораторії направлено 29 зразків цементу і, забігаючи наперед, зазначимо, що тільки один зразок виявився таким, що відповідає заявленим характеристикам, хоча і не всім вимогам ДСТУ щодо маркування. Але, по порядку.
Зразки цементу закуповувалися в наступних точках продажу:
  1.  Будівельні супермаркети «Епіцентр», «ОЛДІ» (міста Київ та Дніпропетровськ) – 5 зразків;
  2. Магазини будматеріалів (міста Київ, Феодосія, Дніпропетровськ) – 6 зразків;
  3. Бази та склади будматеріалів (міста Київ, Дніпропетровськ, Севастополь, Білогірськ, Судак, Феодосія) – 8 зразків;
  4. Фасувальна база (м. Київ) – 2 зразка;
  5. Стихійна торгівля (м. Луцьк) – 3 зразка;
  6. Будівельна компанія (м. Київ) – 5 зразків.
Необхідно зазначити, що процедура лабораторного дослідження якості цементу - дуже складний і довготривалий процес, і відповідно до ДСТУ займає 28 календарних днів, протягом яких цемент має набрати свою міцність. Проміжні результати замірювань, які здійснюються на другу та сьому дому, як правило не дають достовірної картини, адже завдяки застосуванню різноманітних присадок можна забезпечити відповідність цих показників вимогам нормативних документів. І лише випробування на міцність станом на 28 добу ставить остаточну крапку у відповіді на питання про якість цементу. Цей фактор суттєво сприяє ділкам, які заробляють на підробці цементу, адже, як виявляється, належного експрес-методу перевірки якості цементу – немає.
Як констатують фахівці, за зовнішніми ознаками фальсифікований цемент (як суміш сірого кольору), вкрай складно відрізнити за від справжнього, заводського. Цим і користуються шахраї.
Сьогодні знайти продавця цементу можна де завгодно, навіть не виходячи із дому, достатньо лише зайти в перший-ліпший інтернет-магазин або портал безкоштовний об'яв. Пропозицій – безліч. Але ви можете відвідати спеціалізований магазин, склад або базу будматеріалів, чи навіть придбати цемент по дорозі на дачу у торгівця на обочині. В усіх перелічених випадках з великою ймовірністю вас пошиють в дурні і продадуть фальсифікований цемент.
Найгірше те, що на цьому сегменті ринку не діють жодні принципи вибору товару. Ані намальований на мішку відомий бренд, ані місце продажу та навіть висока ціна не гарантують якість. Так, наприклад, найдорожчий зразок цементу ПЦ ІІ/Б-Ш-400 був придбаний у Дніпропетровську в магазині будматеріалів (вул. Коробова 3а) і його вартість склала 35 гривень, коли середня ринкова ціна коливається на позначці 25-27 гривень. По факту виявилося, що всередині мішка знаходився цемент марки 300 та і його недоставало майже 3 кг. А придбаний у місті Судак (вул. Алуштинська 28) мішок цементу ПЦ ІІ/Б-Ш-400, який коштував 27 гривень і на якому було нанесено логотип відомого українського виробника, до того ж з іноземними інвестиціями (Dyckerhoff Ukraine), взагалі виявився мішком із пилом. Межа міцності при стисканні склала 7,1 МПа при нормі 40 МПа і в мішку недоставало 4,75 кг. За такої міцності цементу ваш будиночок розсиплеться після першого дощу.
Великі мережеві будівельні супермаркети теж не є панацеєю від неякісного цементу, адже у багатьох з них вільно продається неякісна продукцію. Так, в мережі «Епіцентр» (м. Київ, вул. Кришталева 6 та пр. Григоренка 40) придбано найдешевші з усіх зразки фасованого цементу (21 гривня за мішок). Обидва зразка цементу ПЦ ІІ/Б-Ш-400 не відповідали не тільки заявленим характеристикам, але і мінімальним вимогам Б.В.2.7-46:2010 (Будівельні матеріали. Цементи загально будівельного призначення. Технічні умови). Міцність зразків виявилася 17,9 МПа та 15,9 МПа відповідно. До речі, мінімально передбачена згаданим стандартом міцність цементу складає 30 МПа, тобто цемент, який витримує це навантаження - відповідає марці 300.
За результатами дослідження виявилося, що із 29 зразків цементу:
  • 28 зразків не відповідають заявленій на упаковці марці цементу;
  • 10 зразків взагалі не є цементом (не подолали мінімальну межу міцності при стисканні станом на 28 добу);
  • 23 зразка мають значні відхилення по масі, в середньому на 2-3 кг (найбільша недостача – 4,75 кг. на мішок масою 25 кг.).
Фактично, дослідження показує, що основні способи фальсифікації цементу та обману споживача не зазнали змін і виглядають наступним чином:
  1. Недовага цементу - це найпростіший та найпоширеніший вид обману покупців. Якщо перед вами мішок незрозумілого походження або з написом "розфасовано підприємцем таким-то" будьте впевнені - на 99% перед вами підробка.
  2. Підміна марки цементу - цемент низької марки розфасовують під маркуванням більш високої марки.
  3. Фальсифікація вмісту мішка з цементом - головний спосіб підробки в основі якого лежить процес додавання в заводський цемент інертного наповнювача, точніше дешевих мінеральних пилоподібних добавок. Кількість такої добавки може досягати 40%. Найпопулярніша пилоподібна добавка - зола. Зола - це інертний матеріал який немає ніяких в'яжучих властивостей, але зовні і після помелу зола дуже схожа на цемент. Змішування з цементом відбувається в кустарних умовах лопатами або, в кращому випадку, на саморобних змішувачах. Друга за популярністю добавка в цемент - сухий пісок.
Окрім цього, представниками Союзу споживачів виявлені масові порушення законодавства про захист прав споживачів в частині відсутності у точці продажу документів, що підтверджували б якість продукції. Так, з усіх точок продажу, сертифікат відповідності надано було лише на три мішка цементу, а передбачений ДСТУ Б.В.2.7-112-2002 (п.7.13) «Документ про якість», яким має супроводжуватися кожна партія цементу, був наданий тільки в одному місці продажу.
Поширеним порушенням є невідповідність вимогам ДСТУ умовного позначення цементу та місця й форми його нанесення, відсутність інформації про виробника цементу та фірм-відвантажувальних центрів. Сукупність цих фактів свідчить про сумнівне походження та неприйнятну якість продукції, яка вільно реалізується на споживчому ринку країни та використовується у будівництві.
Як бачите бізнес на фальсифікованому цементі процвітає. От тільки страждають від цього звичайні споживачі.
Які ж поради можна дати споживачеві, який бажає убезпечити себе від придбання неякісного цементу?
Обираючи фасований цемент, дотримуйтесь наступних простих правил:
1. Звертайте увагу на зовнішній вигляд мішка. Здебільшого, на мішках з фальсифікованим цементом відсутні реквізити виробника цементу. На деяких мішках вказані телефони виробника самих паперових мішків, а не цементу. Відповідно до ДСТУ Б В.2.7-112-2002 (п. 5.5.3) маркування повинне бути чітким і містити:
  • найменування підприємства-виробника та/або його товарний знак;
  • умовне позначення цементу згідно з вимогами нормативного документа на нього, а при відсутності цих вимог - повне найменування;
  • позначення нормативного документа, за яким поставляють цемент;
  • гарантовану масу нетто цементу в упаковці;
  • знак відповідності при поставці сертифікованого цементу.
2. Важливим елементом у маркуванні є правильне зазначення умовне позначення цементу та посилання на дійсний ДСТУ відповідно до якого вироблений та запакований цемент. Так, сьогодні в Україні чинними є наступні: ДСТУ Б В.2.7-46:2010 та ДСТУ Б В.2.7-112-2002. На упаковці можуть бути зазначені обидва цих ДСТУ або, щонайменше, в обов'язковому порядку - ДСТУ Б В.2.7-46:2010. Всі інші нанесені на упаковку посилання на нормативні документу свідчать про підробку. Більш того, назва цементу має виглядати наступним чином – «Портландцемент ДСТУ Б В.2.7-46:2010 ПЦ I-400» або «Портландцемент з шлаком ДСТУ Б В.2.7-46:2010 ПЦ II/Б-Ш-400» чи «Шлакопортландцемент ДСТУ Б В.2.7-46:2010 ШПЦ IІI/А-400». Загалом, відповідно до ДСТУ Б В.2.7-46:2010 є п'ять типів цементу і в залежності від фактичного складу цементу, вони мають відповідні умовні позначки.
Тип цементу
Найменування цементу
Умовна познака цементу
I
Портландцемент
ПЦ I
ІІ
Портландцемент з шлаком
ПЦ ІІ/А-Ш
ПЦ ІІ/Б-Ш
Портландцемент з пуцоланом
ПЦ ІІ/А-П
Портландцемент з золою-винесення
ПЦ ІІ/А-З
Портландцемент з вапняком
ПЦ ІІ/А-В
Портландцемент композиційний
ПЦ ІІ/А-К
ПЦ ІІ/Б-К
III
Шлакопортландцемент
ШПЦ ІІІ/А
ШПЦ ІІІ/Б
ШПЦ ІІІ/В
IV
Пуцолановий цемент
ПЦЦ ІV
ПЦЦ ІV
V
Композиційний цемент
КЦ V/А
КЦ V/Б
3. Запитайте у продавця документи, що підтверджують якість цементу – Сертифікат відповідності та Документ про якість. Відповідно до ДСТУ Б В.2.7-112-2002 (п. 7.12) кожна партія цементу або її частина, що поставляється на одну адресу, повинна супроводжуватися документом про якість, в якому зазначають:
  • найменування та адресу підприємства-виробника та/або його товарний знак;
  • повне найменування та умовне позначення цементу згідно з вимогами нормативного документа на нього;
  • позначення нормативного документа;
  • номер партії і дату відвантаження;
  • номери вагонів або найменування судна;
  • вид і кількість добавки;
  • середню активність при пропарюванні за результатами приймально- здавальних випробувань цементу даного виду за попередній місяць або активність при пропарюванні даної партії (для цементів загальнобудівельного призначення за ДСТУ Б В.2.7-46:2010);
  • нормальну густоту цементного тіста;
  • середню міцність при стиску в ранньому віці (2 або 7 діб) за результатами приймально-здавальних випробувань за попередній місяць або відповідну ранню міцність даної партії (для цементів загальнобудівельного призначення);
  • гарантійний строк;
  • клас використання за даними радіаційного контролю;
  • знак відповідності при наявності зареєстрованого сертифіката відповідності.
4. У разі, якщо ви визначилися із виробником, цемент якого ви плануєте придбати, відвідайте його офіційний сайт та ознайомтесь з основними захисними елементами упаковки цього виробника. Не секрет, що всі без виключення виробники цементу на постійній основі проводять роботу щодо захисту своєї продукції від підробок: змінюють фактуру мішків, кольорове забарвлення, навіть наносять приховані позначки, які проявляються під ультрафіолетовим освітлення. Але всі ці потуги виробників будуть марними, якщо споживач не буде обізнаний про них.
У будь-якому разі, пам'ятайте, що відповідно до ст. 6 Закону України «Про захист прав споживачів» продавець зобов'язаний надати споживачеві інформацію про продукцію і на вимогу споживача надати йому документи, які підтверджують належну якість продукції, а також передати споживачеві продукцію належної якості, тобто такої, яка відповідає вимогам, встановленим для цієї категорії продукції у нормативно-правових актах і нормативних документах, та умовам договору із споживачем. Крім цього, споживач має право на отримання необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформацію про продукцію, її кількість, якість, асортимент, а також про її виробника (виконавця, продавця).
Користуйтеся своїми правами і вимагайте продукцію належної якості, адже ви сплачуєте за неї зароблені власною працею кошти!