АНТИМОНОПОЛЬНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ / АНТИМОНОПОЛЬНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ ІНІЦІЮЄ СТВОРЕННЯ ОПЕРАТИВНИХ РОБОЧИХ ГРУП ЩОДО ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМ КОЖНОЇ НОВОБУДОВИ (укр.)


ПОВІДОМЛЕННЯ ПРЕС-СЛУЖБИ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ
АНТИМОНОПОЛЬНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ ІНІЦІЮЄ СТВОРЕННЯ ОПЕРАТИВНИХ РОБОЧИХ ГРУП ЩОДО ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМ КОЖНОЇ НОВОБУДОВИ
Голова Антимонопольного комітету України Василь ЦУШКО доручив керівникам територіальних відділень відомства провести робочі зустрічі з губернаторами областей та мерами міст щодо створення на місцях дієвих робочих груп з метою наведення правопорядку на ринках будівництва житла.
Доручення було надано під час круглого столу з обговорення проблемних питань, що стримують розвиток конкуренції на ринку будівництва житла, який відбувся у режимі веб-конференції з усіма регіонами.
Разом з цим, Комітет має намір детально дослідити питання взаємодії між забудовниками, інвесторами, органами влади та природними монополістами; стан конкуренції на ринках будівництва житла та будівельних матеріалів; обґрунтованість вартості технічних умов та плати за приєднання новобудов до мереж; правомірність вимог, що встановлюють природні монополісти.
Крім того, велику увагу у цьому напрямку роботи Комітет приділить виявленню та припиненню випадків недобросовісної конкуренції на ринку, зокрема, поширення оманливої реклами.
Як показав здійснений Комітетом аналіз ринку будівництва житла, нагального вирішення потребують наступні питання.
По-перше, органи місцевого самоврядування мають привести у відповідність до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» граничний розмір пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту. Адже, як вказує наявна в Комітеті інформація, не всі органи місцевого самоврядування виконали відповідні зобов’язання. Для житлових будинків цей розмір не може перевищувати 4 %.
По-друге, необхідно врегулювати питання підключення закінчених житлових об’єктів до мереж водо-, газо- та електропостачання. Нерідко для такого підключення природні монополісти вимагають від інвесторів здійснення за власні кошти будівництва нових або реконструкції існуючих мереж з подальшою безоплатною передачею на їх баланс.
По-третє, виділення земельних ділянок під забудову повинне здійснюватися на конкурентних засадах. Органи місцевого самоврядування часто приймають рішення про виділення земельних ділянок, надаючи переваги тим чи іншим забудовникам, замовникам будівництва. При цьому, на сьогодні в Україні відсутній Закон або нормативно-правові акти, які б встановлювали порядок та процедури проведення земельних торгів. Існує ще одна проблема, коли забудовник, маючи відповідне рішення органів про можливість виділення земельної ділянки на умовах оренди, витрачає місяці на отримання платних послуг, пов’язаних з оформленням прав на земельну ділянку.
Ці стримуючі фактори розвитку конкуренції були обговорені в колі представників органів державної влади, забудовників, інвесторів, професійних об’єднань та природних монополістів, які взяли участь у заході.




www.amc.gov.ua
Прес-служба
АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ
Київ-35, вул. Урицького, 45, офіс 528   тел/факс: 251-62-91
e-mail: pr@amc.gov.ua