ПРЕС-СЛУЖБА АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ / РОЗРОБЛЕНО ЧІТКУ ПРОГРАМУ ЗВІЛЬНЕННЯ ВІД ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА УЧАСТЬ У КАРТЕЛІ

Антимонопольний комітет України запроваджує Порядок звільнення від відповідальності суб’єктів господарювання, що добровільно повідомили про свою участь у картельних змовах. Про це повідомив в.о. Голови Антимонопольного комітету України Рафаель КУЗЬМІН сьогодні під час брифінгу.
Порядок зареєстрований Міністерством юстиції України 7 вересня 2012 року та після офіційного опублікування набере чинності.
За вчинення антиконкурентних узгоджених дій конкуренційне законодавство передбачає відповідальність у вигляді накладення штрафу у розмірі до 10 % доходу компанії-відповідача.
Як зазначив Рафаель Кузьмін, добровільні звернення учасників картелю до Комітету та надання достатніх документальних доказів дозволять не тільки розкрити змову, а й уникнути суб’єктам господарювання відповідальності за участь у ній. При цьому обов’язковою умовою для звільнення від відповідальності є першість повідомлення про картель та надання суттєвої інформації. Аналогічні програми працюють і в інших країнах.
У Комітеті визначено уповноважену посадову особу, відповідальну за прийняття заяв про звільнення від відповідальності, – державного уповноваженого Комітету Миколу Бараша.
Повідомити про участь у картелі можна за номером телефону: 063-789-15-38 або на електронну адресу kartel@amcu.gov.ua .
Як підкреслила заступник Голови Комітету Лариса Колісник, одним із важливих принципів Порядку є конфіденційність інформації щодо особи, яка заявила про картель.
З повним тестом Порядку звільнення від відповідальності за вчинення антиконкурентних узгоджених дій можна ознайомитися за посиланням: http://www.amc.gov.ua/amku/control/main/uk/publish/article/90082.



www.amc.gov.ua
ПРЕС-СЛУЖБА
АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ
Київ-35, вул. Урицького, 45, офіс 528    тел/факс: 251-62-91
e-mail: pr@amc.gov.ua