Засідання круглого столу учасників Асоціації «Укрцемент» та підприємств-виробників будівельних матеріалів на основі цементу

18 червня 2015 року було проведено засідання круглого столу учасників Асоціації  «Укрцемент» та підприємств-виробників будівельних матеріалів на основі цементу, під час якого був розглянутий проект «Розробка нових та актуалізація діючих в Україні стандартів стосовно технічних умов та методів випробування цементів на основі актуальних європейських (EN) та міжнародних (ISO) стандартів», який уже фінансується за ініціативні кошти учасників Асоціації  «Укрцемент», з метою створення системи національних стандартів (ДСТУ) на основі EN із вступом в дію з 2016 року.



На круглому столі обговорювались питання, як здійснити безболісний перехід на національні стандарти, ідентичні  європейським (EN) та міжнародним (ISO), як виробникам цементу, так і підприємствам-виробникам будівельних матеріалів на основі цементу (бетони, сухі суміші), потреби спів-фінансування видання методичного посібника
Асоціація  «Укрцемент» бачить всю складність переходу, коли стандарти будуть прийняті та вступлять в дію. Ми намагаємося думати на крок вперед і разом з нашими партнерами, підприємствами-виробниками будівельних матеріалів на основі цементу, врахувати можливі ризики перехідного періоду і обговорити правила переходу. Можливо, виданням методичного посібника та правил використання цементу за новими стандартами.  
Коли постало питання, що ж заважає виробникам імплементації EN? Думки розділились. Виробники цементу сказали, що уже давно готові перейти на європейські стандарти, а деякі виробники бетону та сухих сумішей - що немає обладнання для випробувань цементу за новими стандартами. Але більшість з них заявили, що це, як виправдання, а насправді - коли будуть нові стандарти, то усі будуть виготовляти свою продукцію за ними.
Щодо паралельності дії українських стандартів та європейських, то прозвучала думка, що 2 паралельних стандарти, це все рівно, що 2 паралельних президенти в одній країні.
І так як в нашій країні на сьогодні, немає лідера і координатора переходу на євростандарти в будівельній галузі (особливо матеріального!), то асоціація «Укрцемент» зробила перший крок для цього, має намір пом’якшити перехід і готова передати цю естафету далі виробникам будівельних матеріалів, виробів та конструкцій. Якщо ми будемо діяти разом, ідея швидше стане реальністю.
Запрошуємо усіх бажаючих колег приймати участь у наших круглих столах.  Найближчим часом планується круглий стіл по проблематиці бетонних доріг, в подальшому слідкуйте за повідомленнями на нашому сайті.