ИНТЕРФАКС-УКРАИНА / Прозорий і чесний бізнес бореться з контрафактом (укр.)



Представники цементної промисловості України, які працюють прозоро і є сумлінними платниками податків, стурбовані  ситуацією,  що склалася в галузі. Останнім часом на українському ринку з’явилася велика кількість  неякісного фасованого цементу контрафактного й контрабандного походження, через що чесні виробники  програють конкурентну боротьбу перед споживачем.  Це  призводить до значних проблем в легальному  цементному  бізнесі,  спричиняє «діри» в бюджеті, завдає непоправної шкоди будівництву та економіці держави в цілому.
За підрахунками експертів Асоціації підприємств і організацій цементної промисловості «Укрцемент», в Україні через фальсифікацію продукції, збільшення  обороту небезпечної і невідповідної діючим нормам продукції збитки виробників цементу сягають понад 400 млн. грн. щорічно. При цьому особи, винні у розповсюдженні незаконної  продукції,  фактично не несуть відповідальності.
Одна із причин такої ситуації, пояснює керівник Асоціації «Укрцемент» Петро Лопатьєв, полягає в тому, що згідно з чинним законодавством, особи, винні у фальсифікації та іншому незаконному обороті продукції, підлягають досить незначним адміністративним санкціям. Такі санкції абсолютно  не можна порівняти  з прибутками, які правопорушники отримують від незаконного обороту фальсифікованих товарів.
«Саме тому ми були змушені звернутися до Українського союзу промисловців і підприємців, який завжди відстоював інтереси чесного й прозорого бізнесу, веде активну боротьбу з контрафактною і контрабандною продукцією та вболіває за ефективний розвиток національного товаровиробника. Разом з ним ми взяли участь у підготовці змін до Закону України «Про ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» (щодо посилення відповідальності за правопорушення), який спрямований перш за все на боротьбу з нечесною конкуренцією, контрафактом та захищає  сумлінного виробника», - зауважив П. Лопатьєв.
Не може не дивувати в цьому сенсі безпідставна оцінка голови Комітету ВРУ з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Н.Королевської даного законопроекту, яка ставить знак рівності між легальним і тіньовим бізнесом, називаючи прагнення підтримати чесних виробників  «проханням посилити тиск на них». Згадка про унтер-офіцерську вдову, яка сама себе висікла, дуже підходить до самої пані Королевської, яка вдається до популістських та  кон’юнктурних  заяв, замість того, щоб заглибитися у реальні проблеми підприємців та  сприяти їх вирішенню.
Асоціація «Укрцемент», Український союз промисловців і підприємців й надалі докладатимуть зусиль з захисту вітчизняного ринку цементу,  видаленню з нього неякісної та нелегальної продукції, запобіганню можливості подальшого незаконного обороту продукції.