ЄБРР: Укрзалізниця отримає додаткове фінансування на оновлення вантажного рухомого складу (укр.)


Після прийняття Верховною Радою законів, що розпочинають процес реформування залізничної галузі керівництвом Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) ухвалено рішення щодо надання додаткового фінансування на оновлення вантажного рухомого складу на суму 62,5 млн дол. США.

 Прийняття законів Верховною Радою України, щодо створення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування, яке відбулося 23 лютого 2012 року – важливий крок вперед у реформуванні залізничної галузі. Прийняття закону є результатом багаторічної плідної співпраці між Урядом України, Укрзалізницею та ЄБРР.

 «Розділення функцій державного управління та господарської діяльності, корпоратизація Укрзалізниці, створення вертикальних систем  управління за видами діяльності та фінансова прозорість дозволять українським залізницям вийти на новий рівень розвитку. Ця реформа також створить необхідні умови для залучення приватних інвестицій в залізничний транспорт, які є дуже необхідними для модернізації залізничного сектору України та підвищення конкурентоспроможності української економіки», - зазначив директор ЄБРР в Україні Андре Куусвек.

  Прогрес в реформуванні галузі дозволить розширити співпрацю. На даний час, ЄБРР надано Укрзалізниці три довгострокові кредити на загальну суму 234 млн. дол. США на фінансування закупівлі сучасного обладнання для технічного обслуговування колій, оновлення вантажного рухомого складу та будівництво нового Бескидського тунелю. Крім того, триває робота над підготовкою нових важливих проектів з електрифікації окремих залізничних напрямків.

 Укрзалізниця

Довідка: Верховною Радою України у другому читанні та були прийняті законопроекти «Проект Закону про особливості утворення державного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування»  та «Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про залізничний транспорт" (щодо розмежування функцій державного та господарського управління галуззю). За перший законопроект проголосувало 232 народні депутати, за другий – 239.